Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Cinema - Fashion - Music


Integrating arts in EFL classroom - Learning through images and music













Myths we live by




Linguistic diversity

The impact of music on teenagers

Collaborative work of B1 & B2 Lyceum in English class

The impact of music is a collaborative work of B1 & B2 classes in the English class during the school year 2013-2014. The aim of this collaborative work was to increase students’ motivation in English class and to make students co-constructors of their knowledge. Cooperative development was established among the students through collaborative tasks, extracurricular activities and a music performance. The students presented their work through Web tools, they conducted a questionnaire for a survey about teenagers’ preferences on music, they designed an e-book and they presented a music performance. The B1 & B2 classes’ collaboration focused on the use of team work in class and the importance of social bonds both of students and teachers. Professional development of the English language teachers was enhanced through the approach of team teaching. The two teachers shared the responsibility for teaching the two classes by planning the courses and deciding on the goals of the course, evaluating what was learned and reflecting on the outcomes of the course . Learners also benefited from having two teachers presenting in the class y experiencing two different styles of teaching. Team teaching thus facilitates individualized instruction because it creates learning environments involving closer personal contact between teacher and learner.


Δραστηριότητες των τάξεων Β1 & Β2 στο μάθημα των Αγγλικών
"The impact of Music on teenagers"






Team teaching as a means of professional development for the English language teachers




Music b lyceum

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Έρευνα Πεδίου στο μάθημα των Αγγλικών


Στο πλαίσιο συνεργασίας του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014, πραγματοποιήθηκε  έρευνα σχετικά με την παραγωγή του γραπτού λόγου στην αγγλική γλώσσα από τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου του σχολείου. Η έρευνα διεξήχθη και υλοποιήθηκε από τις  καθηγήτριες Αγγλικών ΠΠΣΠΘ. Πολίτου Μαρία και Αδαμίδου Αικατερίνη  υπό την επίβλεψη της κ. Ματθαιουδάκη Μαρίνας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας, του ΑΠΘ.



Στόχοι της έρευνας

Οι Έλληνες μαθητές παρουσιάζουν συντακτικά και σημασιολογικά λάθη στην παραγωγή του γραπτού λόγου στην Αγγλική γλώσσα  τα οποία σύμφωνα με έρευνες οφείλονται από την επιρροή  της μητρικής γλώσσας ( Ελληνική)  και από άλλους παράγοντες (ηλικία, φύλλο, επίπεδο γνώσης) . Σημειώνεται δε ότι οι μέθοδοι και προσεγγίσεις της διδασκαλίας Αγγλικής  αποτελούν επίσης παράγοντα στην απόκτηση αποτελεσματικών δεξιοτήτων του γραπτού λόγου. Σκοπός  της παρούσας   έρευνας  είναι η  μελέτη της παραγωγής του γραπτού λόγου, με έμφαση στο κειμενικό είδος της επιχειρηματολογίας, στην αγγλική γλώσσα από έλληνες μαθητές ηλικίας 12-17 . Στόχος της έρευνας είναι  η διερεύνηση της επίδρασης των παραγόντων της ηλικίας, του φύλου  και του επιπέδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας στη χρήση συγκεκριμένων γλωσσικών δομών στα διάφορα κειμενικά είδη που καλούνται να παράγουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Παιδαγωγική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα της έρευνας και η χρησιμότητά τους έγκειται στον εντοπισμό και τη διόρθωση προβληματικών δομών του γραπτού λόγου  της  Αγγλική γλώσσας.  Οι καθηγήτριες Αγγλικών του ΠΠΣΠΘ  θα αξιοποιήσουν  τα αποτελέσματα για να τροποποιήσουν τη διδασκαλία τους με στόχο τη βελτίωση του γραπτού λόγου των μαθητών στα αγγλικά . Οι παιδαγωγικές προεκτάσεις της έρευνας θα αξιοποιηθούν γενικότερα για την βελτίωση της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας και την παραγωγή γραπτού λόγου στην Β/θμια Εκπαίδευση . Τα συμπεράσματα της έρευνας θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις διδάσκουσες καθηγήτριες στην Β/θμια Εκπαίδευση   για να προσαρμόσουν κατάλληλα τις διδακτικές πρακτικές τους με σκοπό τη βελτίωση του γραπτού λόγου των μαθητών στην αγγλική γλώσσα. 
 

Μεθοδολογία της έρευνας

Η μεθοδολογία της έρευνας στηρίζεται στην ποσοτική και ποιοτική ανάλυση δεδομένων ( survey of mixed methods)  τα οποία αντλήθηκαν  από ερωτηματολόγια και γραπτά κειμενικά είδη των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του ΠΠΣΠΘ. Συγκροτήθηκε ένα Ηλεκτρονικό Σώμα Κειμένων (Corpus) αποτελούμενο από τα γραπτά των μαθητών για την επεξεργασία των δομών του κειμενικού λόγου. Πριν την διεξαγωγή της έρευνας εστάλη επιστολή στους γονείς του ΠΠΣΠΘ για την συναίνεση και συγκατάθεση της συμμετοχής των μαθητών στην έρευνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα τήρησε  την ανωνυμία των συμμετεχόντων και  επηρέασε  τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος ή την προγραμματισμένη διδακτέα ύλη. 


Υλοποίηση της πρώτης φάσης της έρευνας (Νοέμβριος 2013- Απρίλιος 2014)

Για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων, οι μαθητές του σχολείου συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικές με βασικά προσωπικά τους στοιχεία καθώς και με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν το Quick Οxford Placement Test, μια γραπτή δοκιμασία με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για να διαπιστωθεί το επίπεδό τους στην αγγλική γλώσσα σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Τέλος, συγκροτήθηκε ένα Ηλεκτρονικό Σώμα Κειμένων (Corpus) αποτελούμενο από τα πρώτα γραπτά των μαθητών του σχολείου.


Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται παρακάτω   αφορούν το επίπεδο των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου του ΠΠΣΠΘ . Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Quick Oxford Placement Test έδειξε ότι το επίπεδο των μαθητών του γυμνασίου σύμφωνα με το CEFR βελτιώνεται καθώς αυτοί προχωρούν στις επόμενες τάξεις, κάτι που ήταν αναμενόμενο.






Στην πρώτη τάξη του λυκείου, το επίπεδο των μαθητών βελτιώνεται ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, το 31, 30 % των μαθητών της πρώτης λυκείου είναι σε επίπεδο Γ1. 



Στην δεύτερη τάξη του λυκείου όμως, παρατηρήθηκε πτώση του επιπέδου τους στην αγγλική γλώσσα, η οποία είναι ακόμα πιο έντονη στην Τρίτη τάξη του λυκείου.


 

 Αυτό φάνηκε και από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων του Quick Oxford Placement Test. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0,002) μεταξύ της επίδοσης των μαθητών της Α λυκείου (μέσος όρος σωστών απαντήσεων: 44/60) και της επίδοσης των μαθητών της Γ Λυκείου (μέσος όρος σωστών απαντήσεων: 37,02/ 60). Αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα σχετίζεται με την προετοιμασία και συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας. Στην Α λυκείου οι περισσότεροι μαθητές είτε προετοιμάζονται για εξετάσεις αγγλικών επιπέδου Γ2 είτε έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικά επιπέδου Γ2. Αυτό σημαίνει ότι η συστηματική και πολύωρη ενασχόληση με την αγγλική γλώσσα σταματά στις επόμενες χρονιές με αποτέλεσμα το επίπεδο των μαθητών να πέφτει. Επίσης, οι μαθητές στην Γ Λυκείου δίνουν πιθανότατα μεγαλύτερη βαρύτητα στην προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις παρά στην αγγλική γλώσσα.

Οι παιδαγωγικές προεκτάσεις των αποτελεσμάτων αυτών σχετίζονται με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του Λυκείου για την αγγλική γλώσσα και τη συνεχή ενασχόληση τους με δραστηριότητες που θα διατηρούν το επίπεδο τους υψηλό.


 


Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων προϋποθέτει τη μετατροπή των γραπτών των μαθητών σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και τη συγκρότηση ενός πιο εκτεταμένου σώματος κειμένων. Αυτό σημαίνει ότι αφενός η συλλογή δεδομένων θα  συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά  και αφετέρου ότι η ανάλυση των γραπτών των μαθητών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το σχολικό έτος  2014-2015. Τα αποτελέσματα από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των γραπτών των μαθητών αναμένεται να είναι πιο ενδιαφέροντα καθώς η χρησιμότητά τους έγκειται στον εντοπισμό και τη διόρθωση προβληματικών δομών στον γραπτό λόγο στην αγγλική γλώσσα. .